Pe numele real Gogu Stefănescu, fiul Elenei şi Gheorghe Ştefănescu, originari din localitatea Mârşani, la vreo 60 km. de Craiova, a venit pe lume în anul 1912, făcând parte dintr-o familie cu 11 copii, mama având la naşterea uriaşului, vârsta de 16 ani. În comuna respectivă, puţin populată în acei ani, localnicii îşi aduceau aminte de acel "copil minune" căruia îi spuneau "Mitu a lu' Goagă", cel mai celebru om al Mârşanului. Mitu a devenit cunoscut în toată lumea, datorită staturii lui ieşite din comun, deoarece măsura la vârsta de 20 ani, 2,42 metri şi cântărea 183 kg.
A fost boxer și cel mai înalt român cunoscut vreodată. Înălțimea sa de 2,42 metri l-a făcut celebru în toată Europa interbelică și a fost supranumit "Goliat din România". A lucrat la circul Globus, apoi a intrat în lumea boxului. Pugilistul de succes al timpului şi căutator de noi talente, italianul Umberto Lancia, a reuşit să-l atraga iniţiindu-l în tainele boxului, devenindu-i impresar. Lancia l-a înscris pe contul personal la celebra Şcoală de BOX de la Paris, unde uluise toată lumea. Dupa absolvirea şcolii de box, Gogea Mitu a început marile meciuri, dar spre mirarea tuturor, nu prea avea adversari, pentru că pe toti îi culca la pamânt prin K.O. Primul meci oficial la Bucureşti a avut loc pe fosta arenă "Venus", adversarul lui fiind profesionistul italian Severio Gizzo, care, cu toata experienţa lui, în urma loviturilor devastatoare ale "Uriaşului de la Mârşani" a fost facut KO în numai trei reprize. A urmat alt meci cu fostul campion al României din categoria grea, Dumitru Pavelescu, terminat tot cu K.O. din prima rundă. În urma acestor mari succese, impresarul Lancia l-a dirijat spre alte turnee în Europa, Praga şi Paris, unde în lupta cu germanul de origine franceza Bergam, meciul s-a terminat la egalitate. Acesta de fapt a fost ultimul meci de box al URIAŞULUI ROMÂN.
A murit la vârsta de numai 22 de ani, oficial din cauza unei tuberculoze, dar rudele sale au contestat această variantă, acestea susținând că Gogea Mitu ar fi fost otrăvit, iar otrăvirea ar fi fost pusă la cale de persoane invidioase pe succesul său.
Înapoindu-se de la Paris la Bucureşti cu trenul, a răcit, iar managerul i-a propus ca înainte să se ducă la Mârşani, sa ramână câteva zile la Bucureşti pentru a se odihni, dar situaţia agravându-se, l-au internat la Spitalul Filantropia, unde i s-au administrat masaje şi investigaţii în tot organismul, zicându-se că este bolnav de tuberculoză. Familia nu fusese anunţată decât târziu, iar când au sosit la Bucureşti, Gogea Mitu, murise deja de câteva zile.
Gogea Mitu este unul dintre "anonimii celebrii" ai vremurilor trecute. Un urias roman de care putini dintre cei care au trait in acele vremuri isi mai aduc aminte iar cei mai tineri nu cred ca au sansa de a-i auzi macar numele in timpurile moderne. Din fericire unii romani si unele persoane peste granita nu l-a uitat, marturie aceste site-uri pe care va recomand sa le vizitati:
Din pacate, mare parte din povestea insirata aici este falsa. Foarte probabil ati preluat de pe net, fara minime verificari, versiuni neconforme cu realitatea. De fapt absolut toate versiunile de pe net sunt false. Adevarul e ca Gogea Mitu n-a fost niciodata vreun mare boxer. Nici n-a avut cand, caci s-a apucat de box in 1935 si a murit in 1936. Are 4 meciuri mari si late cu adversari care, ca profesionisti, au avut o cariera foarte scurta, ba chiar n-au invins pe nimeni ! Surse ? Banal de simplu...ziarele vremii !! Si n-a avut niciodata 2,42. In 1935 spunea cu gura lui ca are 2,20.
RăspundețiȘtergereda tu de unde sti daca nu de pe net?ati fost colegi?
ȘtergereSursele sunt de pe net, ziare mai vechi si din mai multe locatii asa ca nu poti spune ca nu m-am documentat sau ca nu mi-am dat interesul.Tu de unde stii ceea ce stii, lumineaza-ma si pe mine, oricum, ideea e ca a fost cineva in vremea aia si nu prea se mai aude despre el ori alti oameni deosebiti din acele vremuri.
RăspundețiȘtergereMon cher.....cautand diverse lucruri prin presa interbelica, pe care o gasesti la Biblioteca Academiei, am dat si peste cateva interviuri cu Gogea si cu Lancia. Eu vorbesc din ceea ce am citit cu ochii mei in Capitala, Gazeta Sporturilor, L'Auto (bunicul cotidianului L'Equipe) etc, din anii 1934, '35 si '36. Ceea ce se gaseste pe net nu are absolut nici o legatura cu realitatea. Informatiile legate de GM au fost preluate de la unul la altul de-a lungul vremii fie pe cale orala fie, mai nou, sub forma de copy/paste si fiecare a mai adaugat cate ceva la acest portret, inflorindu-l. Doua lucruri sunt reale : a fost cel mai inalt boxer al tuturor timpurilor, caci e catalogat ca boxer chiar daca a boxat doar cateva minute in meteorica sa cariera si s-a nascut la Mirsani, Dolj. In rest, nici macar numele nu e cel real. In ceea ce priveste moartea, afla ca i s-a tras intr-adevar de la tuberculoza, o boala care apare frecvent la bolnavii de gigantism acromegalic si care pe vremea aceea nu era inca sub control. Legat de decesul lui GM, insusi Lancia recunoaste intr-un interviu aparut in presa in aprilie 1936, cu vreo 3 luni inainte de a muri, ca in noiembrie '35 cand a plecat cu el in Franta era deja bolnav ! Boala i s-a agravat in Franta si a sfarsit in iunie 1936 la Spitalul Militar din Buc. Ar fi fost intr-adevar ceva deosebit sa avem un boxer de top la categoria grea dar n-a fost sa fie. Gogea, din pacate, n-a fost decat "un moment de amuzanta curiozitate" dupa cum scria L'Auto in noiembrie 1935.
ȘtergereMultumesc de lamuriri, eu nu am avut intentia sa-l prezint ca ceva fenomen, doar sa-l amintesc. Pentru cei interesati cat de cat de oameni deosebiti din istoria noastra. Ma bucur ca unii dintre vizitatori ma completeaza sau imi aduc argumente si surse noi de informatie :)
ȘtergereIn poza a 3-a scrie ca are 226 cm , se pare ca e decupat din ziar. Deci daca vei mari poza a treia vei vedea in josul ei ceea ce am scris.
RăspundețiȘtergereromania a fost tara gigantilor .. uitati-va prin bucegi pe unde vrei .. la rosia montana cu dacul hiperboorean ...
RăspundețiȘtergerehttp://vanatoruldelegende.blogspot.ro/
RăspundețiȘtergerepovestea adevarata a lui Gogea Mitu
multumesc frumos pentru sursa :)
ȘtergereAm mai descoperit si eu ceva: http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/cine-fost-adev-rat-gogea-mitu
RăspundețiȘtergere