Ambele fenomene au loc la descarcarea electrica ce are loc fie intre cer pamant ( trasnetul) sau intre doi nori (fulgerul). Au loc la tensiuni uriase de cateva sute de milioane de volti si o intensitate de cateva sute de mii de amperi. Energia totala produsa de un trasnet cu lungimea de un kilometru este de aproximativ 500 MJ si se epuizeaza in aproximativ 30 microsecunde cat dureaza descarcarea.
Etruscii considerau fulgerele ca oracol prezicator al viitorului. Vechii germani considerau trasnetul ca semn manifestare a zeului Thor care arunca ciocanul sau spre pamant iar Zeus si Jupiter erau adesea reprezentati insotiti de fulgere.Saxonii considerau , inainte de crestinism, stejarul ca arbore sfant sau zeu al furtunii cel mai probabil datorita faptului ca era cel mai des lovit arbore de catre trasnet in timpul furtunilor.
Pe cat de interesante si frumoase sunt aceste aparitii spectaculoase , totusi, ele sunt deosebit de periculoase pentru organismele vii.
Anual sute de oameni sunt loviti de fulgere, insa nu multi sunt indeajuns de norocosi sa si supravietuiasca "intalnirii" cu o descarcare electrica de proportii incredibile. Numai temperatura fulgerului este de 30.000 de grade Celsius, adica de cinci ori mai mare decat la suprafata soarelui.
Efectele unui astfel de accident sunt imprevizibile si de cele mai multe ori catastrofale pentru organismul victimei: inima se poate opri, iar aerul nu mai patrunde in plamani. Lovitura unui fulger are si consecinte ciudate uneori: unele victime sufera chiar de o schimbare a personalitatii. In unele cazuri, victimele sufera de o regresie la varsta copilariei. Spre exemplu, un barbat lovit de trasnet in timp ce se relaxa intr-un jacuzzi in propria curte a inceput sa se comporte ca un copil. "Comportamentul sau era al unui copil de doi ani. Avea izbucniri violente de personalitate, avea un comportament inocent si naiv. Totusi exista un om care a sfidat legile probabilitatii si poate fi considerat cel mai ghinionist om: americanul Roy C. Sullivan.El este singurul om din istorie care a fost trasnit de sapte ori pe o perioada de 35 de ani. In mod paradoxal, Sullivan poate fi considerat si cel mai norocos om din lume: el a supravietuit de fiecare data. "Omul paratrasnet" a murit in 1983, dar din cauze care nu au avut nici o legatura cu ceea ce l-a facut celebru: s-a sinucis.
Medicii estimeaza ca anual, numai in SUA, aproximativ 900 de persoane supravietuiesc unei lovituri de fulger. Conform acelorasi estimari, alte 100 de persoane sunt trasnite, dar nu au norocul de a supravietui acestei experiente extreme.
Curiozitati:
- fulgerele sunt de diferite feluri: cele obisnuite, fulgerele globulare, jerbe rosii, jet-uri albastre, elfi, spirodusi si inca cateva cu denumiri si manifestari care mai de care mai spectaculoase.
- nu intotdeauna un trasnet porneste din nori, uneori descarcarea incepe la nivelul solului si urca spre centrul aglomerarii electrostatice superioare
- eruptiile vulcanice produc fulgere datorita norilor de cenusa aruncati in atmosfera, de asemenea si tornadele pot produce mini-fulgere in interiorul lor.
- fulgerele globulare trec prin obiecte si dureaza cateva secunde chiar si peste un minut in unele cazuri
- fulgerele mari produc in urma lor mii de micro-gauri negre in atmosfera, acestea insa dispar dupa foarte putin timp (cateva milisecunde)
- fulgerele contribuie la mentinerea stratului de ozon din atmosfera
Si acum o filmare interesanta, un slow-motion in care este surprinsa intreaga actiune a unei furtuni cu o retea intreaga de descarcari electrice :
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu