Azi 25 iunie 2011 se implinesc doi ani de cand celebrul cantaret, dansator si filantrop a plecat dintre noi. Milioane de oameni din lumea intreaga si-l amintesc mai mult ca oricand in aceasta zi, amintirea sa si a ceea ce a lasat in urma azi se evidentiaza cu atat mai mult la doi ani de la atat de subitul ramas-bun.
Desi intreaga viata i-a fost plina de probleme si controverse, muzica sa a fost apreciata si ascultata de generatii intregi, dansul sau care completa deplinatatea versurilor si a melodiilor inca fascineaza si azi iar prestatia deosebita de care publicul avea parte la fiecare reprezentatie va lipsi multora.
Mai multe informatii despre viata si cariera sa :aici
Cea mai lunga eclipsa de Luna din ultimii 11ani va fi vizibila in noaptea de miercuri spre joi.
Eclipsa va putea fi vazuta aproape peste tot inEuropa, Asia de Sud si zona Oceanului Indian, dar nu si in SUA si Canada.
Luna va intra complet in umbra planetei noastre, iar fenomenul va incepe la ora 20.24 si va dura 5 ore. Luna va rasari la 20.51 si la 21.22 va incepe sa intre in umbra Pamantului. Eclipsa totala va incepe la ora 22.22, iar maximul se va produce la ora 23.12 cand Luna ar trebui sa aiba o culoare portocalie-caramizie, cu o parte mai deschisa. Luna va iesi complet din umbra la ora 01:02, iar eclipsa se va termina la ora 02:01.
Societatea Astronomica Andromeda si Observatorul Astronomic al Academiei Cluj va prezenta live eclipsa totala de Luna , de la ora 21.00.
Ambele fenomene au loc la descarcarea electrica ce are loc fie intre cer pamant ( trasnetul) sau intre doi nori (fulgerul). Au loc la tensiuni uriase de cateva sute de milioane de volti si o intensitate de cateva sute de mii de amperi. Energia totala produsa de un trasnet cu lungimea de un kilometru este de aproximativ 500 MJ si se epuizeaza in aproximativ 30 microsecunde cat dureaza descarcarea.
Etruscii considerau fulgerele ca oracol prezicator al viitorului. Vechii germani considerau trasnetul ca semn manifestare a zeului Thor care arunca ciocanul sau spre pamant iar Zeus si Jupiter erau adesea reprezentati insotiti de fulgere.Saxonii considerau , inainte de crestinism, stejarul ca arbore sfant sau zeu al furtunii cel mai probabil datorita faptului ca era cel mai des lovit arbore de catre trasnet in timpul furtunilor.
Pe cat de interesante si frumoase sunt aceste aparitii spectaculoase , totusi, ele sunt deosebit de periculoase pentru organismele vii.
Anual sute de oameni sunt loviti de fulgere, insa nu multi sunt indeajuns de norocosi sa si supravietuiasca "intalnirii" cu o descarcare electrica de proportii incredibile. Numai temperatura fulgerului este de 30.000 de grade Celsius, adica de cinci ori mai mare decat la suprafata soarelui.
Efectele unui astfel de accident sunt imprevizibile si de cele mai multe ori catastrofale pentru organismul victimei: inima se poate opri, iar aerul nu mai patrunde in plamani. Lovitura unui fulger are si consecinte ciudate uneori: unele victime sufera chiar de o schimbare a personalitatii. In unele cazuri, victimele sufera de o regresie la varsta copilariei. Spre exemplu, un barbat lovit de trasnet in timp ce se relaxa intr-un jacuzzi in propria curte a inceput sa se comporte ca un copil. "Comportamentul sau era al unui copil de doi ani. Avea izbucniri violente de personalitate, avea un comportament inocent si naiv.
Totusi exista un om care a sfidat legile probabilitatii si poate fi considerat cel mai ghinionist om: americanul Roy C. Sullivan.El este singurul om din istorie care a fost trasnit de sapte ori pe o perioada de 35 de ani. In mod paradoxal, Sullivan poate fi considerat si cel mai norocos om din lume: el a supravietuit de fiecare data. "Omul paratrasnet" a murit in 1983, dar din cauze care nu au avut nici o legatura cu ceea ce l-a facut celebru: s-a sinucis.
Medicii estimeaza ca anual, numai in SUA, aproximativ 900 de persoane supravietuiesc unei lovituri de fulger. Conform acelorasi estimari, alte 100 de persoane sunt trasnite, dar nu au norocul de a supravietui acestei experiente extreme.
Curiozitati:
fulgerele sunt de diferite feluri: cele obisnuite, fulgerele globulare, jerbe rosii, jet-uri albastre, elfi, spirodusi si inca cateva cu denumiri si manifestari care mai de care mai spectaculoase.
nu intotdeauna un trasnet porneste din nori, uneori descarcarea incepe la nivelul solului si urca spre centrul aglomerarii electrostatice superioare
eruptiile vulcanice produc fulgere datorita norilor de cenusa aruncati in atmosfera, de asemenea si tornadele pot produce mini-fulgere in interiorul lor.
fulgerele globulare trec prin obiecte si dureaza cateva secunde chiar si peste un minut in unele cazuri
fulgerele mari produc in urma lor mii de micro-gauri negre in atmosfera, acestea insa dispar dupa foarte putin timp (cateva milisecunde)
fulgerele contribuie la mentinerea stratului de ozon din atmosfera
Si acum o filmare interesanta, un slow-motion in care este surprinsa intreaga actiune a unei furtuni cu o retea intreaga de descarcari electrice :
Fie ca aveti nevoie de o nota buna la fizica, fie ca vreti sa va amuzati putin cu ceea ce puteti face, acest motor simplu dar foarte ingenios trezeste interesul orcui. Nu aveti nevoie decat de o baterie, un fir izolat de vreo 15-25 cm in functie de ce aveti la indemana si doua agrafe, agatatori sau alte 2 bucati de materiale metalice pe post de suport al bobinei. Montajul este foarte simplu de realizat iar functionarea este cu adevarat uimitoare, mai ales ca e facuta de propriile-ti maini :).
Urmatorul obiect este unul cat se poate de banal: o lamaie. Poate fi un cartof, o portocala sau un mar...de fapt cam orice are suc conducator de electroni, dar ne vom opri la lamaie deoarece este cea mai utilizata in experimente de acest gen si anume obtinerea curentului electric.
De data asta avem nevoie pe langa lamaia respectiva de o bucata de cupru si una de zinc, aparat de masura , conductori si un led. Putem folosi monede de 50 de bani in combinatie cu un cui sau chiar monede de 10 bani. Si alte combinatii de metale functioneaza doar ca nu au toate acelasi potential ca si cupru-zinc. Modul de lucru se vede in clip....Desigur ca si pe acest experiment puteti obtine note bune de data asta si la chimie :)) dar si sa va amuzati putin in timpul liber.
Pentru a putea aprinde LED-ul desigur ca ai nevoie de 4 lamai sau mai simplu de o lamaie impartita in 4. Acelasi efect se va obtine : Led-ul va lumina , mai slabut ce-i drept dar detectabil.