Sunete stranii

 Deoarece tot sunt azi cu gandul intr-o zona "extraterestra" am mai descoperit ceva foarte interesant zilele astea: sunetele produse de corpurile ceresti. Desigur, nu sunt sunete precum cele produse pe pamant si le auzim noi deoarece intre corpurile ceresti si pamant sta bariera vidului cosmic care face imposibila propagarea undelor sonore. Totusi, toate planetele si stelele emit radiatii electromagnetice. Acestea sunt detectate de catre radiotelescoapele fie de pe sateliti, navete ori sonde spatiale sau sunt captate de catre antene terestre. Semnalul electric astfel receptionat este trimis spre un difuzor si astfel se obtine sunetul unui corp aflat la sute de mii de kilometrii departare de noi. Atat de departe si in egala masura atat de interesant. 
  Cel mai interesant sunet insa, si cel mai "ritmat" zic eu, e cel produs de un pulsar:

Credeai ca stii pe ce lume traiesti...mai gandeste-te!

     In fiecare dimineata ne trezim, mergem la scoala sau serviciu, revenim acasa, iesim cu prietenii ori ne asezam cuminti la calculator sau luam parte la alte activitati recreative urmand ca intr-un tarziu sa ajungem inapoi in pat , sa adormim pentruca maine sa o luam de la capat....Cu mici exceptii aceasta cam e rutina zilnica a oamenilor de azi, din ce in e mai masinali, inchisi in orizonturi strampte, fara vise sau dorinte deosebite. Nu mai observa bucuriile marunte sau micile placeri ale vietii: rasaritul soarelui dimineata devreme, fiorii reci ai ploii grabite intr-o zi de vara, feluritele modele interesante ale norilor lenesi pe cerul albastru ori linistea fermecatoare a noptii in ore intarziate acompaniata de licarirea miilor de stele conduse de batrana luna.  
  Iuresul vietii cotidiene nu ne mai lasa sa avem timp de contemplare, ne rapeste bucuria de a admira toate frumusetile vietii si ne inoculeaza tot mai mult un caracter de mediocritate ... 
  Cu toate astea insa , momente de "eliberare" mai apar, cateodata din pura intamplare alteori din dorinta individului de a  cauta ceva nou, sublim si iesit din comun. 
   Un astfel de lucru interesant,, chiar fascinant as zice eu e imensitatea pamantului, a planetelor dar mai ales a Universului. Cu ajutorul simularilor video ne putem delecta cu o calatorie vizuala in lumea colosilor spatiali, o comparatie care incepe cu pamantul nostru si luna continuand pana la cea mai mare stea cunoscuta....comentariile sunt de prisos, clipul explica totul: